måndag 9 januari 2012

VIDEO: Love Antell tolkar Johnny Bode
Det bästa av två världar

Det är inte bara Strindbergs-år i år, det är dessutom Johnny Bode-år. I lördags firades det med pompa och ståt på Oceanen vid Stigbergstorget i Göteborg att herr Bode skulle ha fyllt 100 år i år. I klippet ovan framför Love Antell (vars insomnade (?) poporkester Florence Valentin är döpt efter en av Bodes pseudonymer) tillsammans med Beata Harryson Bodes klassiska kampsång "När atombomben faller" från skivan Bordellmammans dotter från 1973 - en av uppföljarna till den mer kända Bordelmammas visor. Tydligen var det Antell och Harrysons uppgift att framföra den mer ekivoka och barnförbjudna (och kanske mest kända) delen av Bodes repertoar. Om Antells förhållande till Johnny Bode i synnerhet och gammal svensk populärmusik i allmänhet kan man läsa i denna intervju.

Schlageridol, Åsa-Nisse-soundtrack-kompositör, fifflare, pornograf och allmänt genialisk/vettvillig; om Johnny Bode skulle jag kunna skriva otaliga rader, men hänvisar i stället till Johnny Bode Sällskapets hemsida och Wikipedia. En mer intressant svensk artist går nog inte att hitta, något som den läsvärda biografin Jakten på Johnny Bode av Ingmar Norlén gång på gång bekräftar.

På jubileumsfesten i lördags framträdde en imponerande räcka av artister. Jag hoppas verkligen nån av dem framförde min Bode-favorit "Fröken Gull ifrån Skanstull", som finns återutgiven bl.a. av Vax Records på samlingsskivan Ekenkisen - Populärmusik från gamla Stockholm (lyssna på Spotify).

Ett fyrfaldigt leve för Johnny Bode - Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Inga kommentarer: