söndag 1 januari 2012

MP3: Johan Hedberg - "Vårdbiträdesblues"

Foto: Våldet Holmström. Omslagsdesign: Jonas H Martinsson

Årets låt är redan släppt!

Strax efter tolvslaget släppte det lilla, men naggande goda skivbolaget Arctic Nutter årets antagligen första singel. Och ta-mej-fan om det inte är årets bästa låt. Johan Hedberg (också ena halvan av Suburban Kids With Biblical Names) har skrivit och komponerat ett smått fantastiskt stycke. Kreativt hat skulle jag välja att kalla det. Hedberg har skrivit många bittra betraktelser om sin samtid i allmänhet, och bland annat om sitt arbete som vårdbiträde på ett demensboende. Men där han tidigare för det mesta stannat vid just betraktelser så väljer han här att peka ut de riktiga gangstrarna och samtidigt visa på vad dagens situation kan och kommer att leda till. Precis så som jag vill att politisk pop ska vara - progressiv:

Har du lärt dig läxan / Spotta på den häxan / Ekrarna som gnäller när du växlar mellan villakvarter / Snart är det din tur / Mitt hjärtas lilla vilddjur / Knappa tjugo kvar tills du tar på dig smileygubben igen / Låser upp dörren / Kaffet smakar sump men / Ensamheten värmer och du dunkar pop innan pöbeln är där / Och dom bränner dina pengar / Så varför ska du orka / Målar om och inpräntar att nu är det minsann vi / Sparar och knullar / Allt som är vackert / Och satsar allt på en yta men ingenting inuti / Och ditt leende skitsnack gör mig inombords skitlack / Men jag bugar och ber och pratar på som om ingenting hänt / Men börserna ska falla och dra ner såna som dig / En röd tsunami utan livboj / Sen är det slut för dig / Svin 

Jag hade äran att höra låten på ett tidigt stadium redan i höstas - långt innan Carema- och Attendo-skandaler. Men tack vare dessa skandaler, eller snarare på grund av, så kan man verkligen säga att det är en text i tiden. Tack, Johan "Årstas Joe Strummer" Hedberg. Du är vår samtids största protestsångare, som en annan klok politisk popartist sa i somras.Ladda ner singeln här. Gör det genast och sprid den, så kommer den välbehövliga röda tsunamin lite tidigare!!! 

Inga kommentarer: