torsdag 22 december 2011

Att känna sig borta hemma.

Julen står för dörren och med den är det dags att vända hemåt. Rötterna kallar. I eftermiddag tar jag tåget hem till mitt Sala. Det blir bäddsoffa hos morsan, släktträff och glada återseenden med gamla vänner. 

Kanske är detta med de gamla vännerna det bästa med julen. Från land och rike runt återvänder vi till det som format oss. Väl hemma möter vi upp dem som valt att stanna kvar. För det mesta så är det som sagt bara glada återseenden. Frågan är bara var vi ska ses i år? Rent historiskt har det varit juldagsfirandet på Sala Stadshotell som varit den centrala samlingspunkten. Men för ett ganska stort antal år sedan kom en konkurrent, Popkults julvaka (Skrev om tidigare vakor bl.a. här och här). Dagen innan julafton kunde man samlas utan det hysteriska som symboliserade juldagsfirandet; hysteriska biljettpriser, köer, dansgolv. 

Vad händer då i år? På sociala medier har det oroligt viskats om att det inte blir nån julvaka i vanlig mening. Men många har som kompensation sett det nya etablissemanget i gamla tingshuset som ett välkommet alternativ. I höstas öppnade där puben The Drunken Barrister och många är vi som sett fram emot ett lugnare, mognare alternativ till det i mina ögon sett ganska stökiga Stadshotellet. Så planerna om samlingsplats kändes ganska självklara inför julhelgen.

Men vad händer? Jag går in på The Drunken Barristers hemsida och möts av nån slags (Mad Men-inspirerad?) 50-talsestetik. Tyvärr verkar det inte bara vara illustrationerna som krögarna valt att hämta från svunna tider. På en stort uppslagen banner så möts man nämligen av informationen om att en "Herrarnas kväll" står på programmet den 23/12:


Känslan är ju så där. Vadå "Herrarnas kväll"? Jag klickar:


Känslan blir inte bättre. Vad är det för stenålders-afton de planerar? Men då jag vill försöka undvika att tänka dåliga tankar om nåt som har att göra med Sala så tänker jag att det är nog inte så farligt. Jag vänder blad och upprörs över annat i stället. Då dyker ett chat-meddelande från Simpen upp, som Sala-bo har han vad det verkar följt samma mönster som jag. Men där jag, lätt upprörd, vände blad väljer Simpen i stället att skrida till handling. På The Drunken Barristers Facebook-sida (där det i ett inlägg från krögaren tipsas om "Herrkväll") skriver han: "Får man fråga vad detta 'Herrkväll' egentligen innebär och vad som är syftet med det? Är kvinnor inte välkomna? Kommer något speciellt 'manligt' ske under kvällen? Tacksam för svar."

Och Simpen får svar:


Ridå. Man orkar inte ens bli förbannad. Behöver jag säga att jag väljer ett annat alternativ i julhelgen?

Alternativet lär dock knappast bli gamla hederliga Sala Statt:


Det är nog tyvärr inte som jag alltid hävdat att Sala format mig. Snarare är det kanske avsaknaden av Sala som format mig. Men jag älskar Sala ändå.

2 kommentarer:

fridabritt sa...

Undergångskänslorna är ständigt närvarande denna jul.

Anonym sa...

Snarare är det kanske avsaknaden av Sundsvall som format mig. Men jag hatar Sundsvall ändå.
/LBA