lördag 21 februari 2009

Premiär

Idag kl. 15.00 är det premiär för Apberget av Anders Duus på min praktikplats Angereds Teater. Så här beskriver teaterns hemsida pjäsen:
Dafne och Jenny är bästa vänner, Friends Forever. När de börjar högstadiet hamnar de i två olika klasser och plötsligt förändras allt. Jenny blir populär, bara så där, utan att ens anstränga sig. Alla vill vara med henne, även skolans snyggaste löfte, Kevin med fotbollsdrömmar. Med Dafne är det annorlunda. Hon är dödstrött på att vara populär-tråkig-normaaal! Hon längtar efter något men vet inte till vad och dras till Apberget, trappan där skolans punkare och freaks sitter.

Apberget handlar om förändringar och förvandlingar. Om vänskap som kanske inte överlever allt. Om musiken som är mer än du nånsin trodde musik kunde vara. Om att offra allt för att bli den man är inuti.
Anders Duus är är frilansande dramatiker samt dramaturg på Riksteatern där Apberget hade sin urpremiär 2005. Han har skrivit ett flertal pjäser för både barn och vuxna, bl a Allt ska bort och Carl Philips längtan. För skolår 6-8. Premiär 21 februari 2009

Det är en pjäs som alla som varit 13 år kan känna igen sig i, och det har (enligt SCB) faktiskt 85,6 % av svenska folket varit så här har vi verkligen en pjäs för alla. Jag har sett genomdrag och repetitioner i flera veckor nu och har ännu inte tröttnat. Det som beskrivningen ovan missar är att pjäsen innehåller en mycket intressant och tankeställande klassaspekt.

I den fantastiskt unga, nya och begåvade ensemblen finns: Ove Wolf, Sasha Becker, Josefin Neldén och Olle Liljas. Med på scen finns också Nisse Wohlrabe (som tidigare bl a spelat i Lädernunnan!). För regi svarar Masthuggsteaterns Rolf Sossna och för scenografi och kostym Lisa Hjertén.

Foto: Ulrich Hillebrand
Apberget spelas fram t.o.m. 8 maj 2009. Kom och titta!!!

Inga kommentarer: