fredag 3 oktober 2008

Kirurgi


I somras skrev jag en recension av Fabian Göranssons seriealbum Kirurgi (Galago) för veckotidningen Proletären. Den delar jag nu ut till resten av världen nedan. Kanske var jag lite hård. Boken är verkligen läsvärd. Vill också passa på att tipsa om Göranssons förlag Kolik och framförallt deras webserietidning Cigarett.net

Kirurgi av Fabian Göransson

2006 släpptes Fabian Göranssons debutseriebok Gaskriget. Debuten hyllades och i denna tidnings spalter skrevs att det var en intressant skildring av imperialismens spår i stort och i smått. Då hade Göransson samlat ett antal längre serier, flertalet reseskildringar från Latinamerika.

Nu har så uppföljaren Kirurgi kommit. Här har Göransson valt att samla skämtteckningar och kortare serier från slutet av 90-talet fram till idag. Det är alster som tidigare publicerats i vänsterpress och den vänsterprägel som undertecknad gladdes av hos debuten finns kvar också i Kirurgi.

När man samlar material på detta sätt så spretar det självklart en hel del. Både till form och innehåll. Inledningsvis känns Kirurgi som en bok som mest försöker vara rolig. Fast rolig på ett bra sätt. Jag kommer att tänka på både Lars Hillersberg och Lasse O Månsson när jag skrattande bläddrar mig fram. Som en satirisk blandning av samhällskritiken från Puss och crazy-humorn från Svenska MAD. Stundtals dock lite för crazy, på gränsen till studentikost.

Men efter en stunds läsande börjar skratten retsamt fastna i halsen. Göranssons värld är uppenbart inte bara rolig, det finns också en svartare sida som samstämmer bra med hans vackert tuschsvärtade teckningar. Kirurgi är en läsvärd bok, om än något ojämn. Sannolikt hade boken tjänat på att sidantalet minskats med en så där tjugo stycken. Undertecknad saknar också Göranssons längre berättelser och hoppas att nästa bok mer tar debutens form.


Nu är frågan - hur recenserar man Fritz the Cat (Karneval) på ett korrekt sätt för vänsterpress? Blir en utmaning.

Inga kommentarer: