måndag 13 oktober 2008

Britney & Barks


I Carl Barks' klassiska ank-epos "Vilse i Anderna" från 1949 så hamnar Kalle och Knattarna i landet Avskyvärld där allt är fyrkantigt och allt runt är förbjudet. Anledningen till att de hamnar där är att de är på en expediton på jakt efter de hönor som lägger de fyrkantiga ägg som visat sig finnas i samlingarna på Ankeborgs naturhistoriska museum där Kalle arbetar som vaktmästare. Upptäckten av äggen fascinerar den vetenskapliga världen men också ägg- och hönserikaptilaisterna som blir intresserade då äggen kan staplas som tegel och frysta hönor blir lättare att förvara i fyrkantiga frysboxar. I landet Avskyvärld är även innvånarna fyrkantiga till det yttre men deras inre är i min tolkning betydligt rundare (även om deras syn på lag och rätt kan kännas något fyrkantig). När ankorna bekantat sig med denna lokalbefolkning bjuds de in till deras monark för att äta middag. Och vad serveras där? Jo, ägg såklart. Fyrkantiga. Först stekta, sen förlorade och slutligen kokta.

Till slut hamnar de hemma i Ankeborg igen. Med två fyrkantiga tuppar. Till ägg- och hönserikapitalisternas självklara förtret. Ingen kunde skriva samhällskritik med fabeldjur som mästaren Barks. Barks adept Don Rosa skrev en fortsättning på äventyret i Anderna långt senare under titeln "Åter till Avskyvärld". Hur den slutade minns jag inte, men den stora frågan är om de fick med sig några ägg eller hönor hem från den andra resan? För nu finns de fyrkantiga äggen åter i USA.

I stekt form är detta just vad Britney serverar till sin partner i hennes senaste video till singeln "Womanizer". En för övrigt ganska bisarr video som bland annat utspelar sig i en bastu. Men det var ägget som fångade min uppmärksamhet. Gillar man ankor, så gör man!



Inga kommentarer: