tisdag 7 februari 2012

MUSIK/POLITIK: Rebecca & Fiona uppmanas ställa in spelning på Berns

Jag visste att de pratat om socialism och jag visste att Fiona var dotter till gamle MNW-proggaren Greg FitzPatrick. Ändå blev jag överraskad över deras politiska ställningstagande på P3 Guld-galan här om veckan. Med knutna nävar och banderoller med parollerna "Solidaritet är sexigt" och "Ingen människa är illegal" kanske de inte ruckade samhällets grundvalar, men det gladde att de tog sin chans att framföra sina åsikter i offentligheten.Men frågan om hur mycket allvar de menade med sina utspel i allmänhet, och parollen "Ingen människa är illegal" i synnerhet aktualiserades idag när ett öppet brev spreds på nätet som uppmanade musikerduon att ställa in sin spelning på Berns i Stockholm på lördag. Ingen människa är illegal är ju också namnet på ett nätverk som:

arbetar med att praktiskt stödja de människor som tvingats gå under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Vi kräver permanent uppehållstillstånd åt alla som befinner sig i Sverige och vill stanna kvar här. Vi tror på en värld utan nationsgränser, en värld där ingen människa är illegal.Att det sedan länge pågått en facklig konflikt mellan just Berns salonger och Stockholms Restaurang- och Hotellarbetarsyndikat av SAC Syndikalisterna har väl knappast undgått någon, även om det varit tyst om det ett tag. Konflikten gäller i korta drag hur de förra ägarna utnyttjade papperslösa arbetare som när de organiserade sig fackligt avskedades.

Så här lyder det öppna brevet som publicerats på prekariatet.se idag:

Hej Rebecca och Fiona!
Vi blev glatt överraskade när ni på P3 Guld-galan rullade ner Ingen människa är illegal-banderoller på scen. Så fort man har chansen att prata politik i offentligheten ska man ta den.
Med tanke på er aktion tycker vi att ni borde fundera på att ställa in er spelning på Berns salonger den 11 februari. Berns har under flera års tid utnyttjat papperslösa invandrare som billig arbetskraft. När dessa tröttnat på att bli behandlade som skräp och organiserat sig fackligt har de fått sparken. Som ni kanske vet resulterade detta i en långdragen facklig konflikt mellan SAC och Berns.
Denna konflikt har fortfarande inte lösts. Trots att Berns bytte ägare våren 2011 har de sparkade städarna inte fått någon ekonomisk ersättning eller offentlig upprättelse. För de gamla ägarna var försäljningen ett sätt att smita undan konflikten, och de nya ägarna har varit likgiltiga. Vi får inte acceptera att arbetsköpare försöker undvika arbetskonflikter genom att sälja företagen.
Vi vet att det är svårt att leva som man lär i dessa tider av total liberal hegemoni. Men alla bör göra vad de kan. Att avstå en spelning på Berns kan vara en sådan sak.
Om ni, mot vad vi tycker verkar gå emot era politiska åsikter, väljer att spela på Berns anser vi att ni borde ta tillfället i akt och uppmärksamma publiken på hur företaget under de senaste åren har utnyttjat papperslös arbetskraft.

Självklart ska de ställa in! Precis som Timbuktu gjorde i maj 2010. Säger man "A" så gör man "A"!!!

Att detta händer just idag känns bra. I förmiddags skrev jag ett blogginlägg där jag funderade på att ompröva min personliga bojkott av Berns för att gå och se The Shins i mars. Efter det blev jag kallad ”svartfot” på Twitter och sen kom detta. Min bojkott fortsätter således!

Läs mer om saken hos PSL och om bakgrunden till konflikten här.

Inga kommentarer: