tisdag 17 mars 2009

Knutby liksom

Den förträffliga tidskriften Glänta kom förra året med ett nummer som tog sig formen av ett lexikon. "Framtidsencyklopedin", som utgåvan döptes till, är ett fantstiskt stycke toalettlitteratur som gett mig många goda och tankeställande skratt på min svågers WC (på min finns just nu Flauberts Lexikon över vedertagna åsikter som inte är lika rolig och intressant, men ändå helt ok). Själva upplägget för encyklopedin förklaras så här av redaktionen:

Glänta tar sig [...] an framtiden. Vilka ord kommer att behövas? Vilka begrepp blir relevanta? Över hundra författare, konstnärer, forskare, filosofer, journalister mm lägger var sin pusselbit. Resultatet är mer underhållande än SAOB, mer framtida än Wikipedia, morskare än NE, svenskare än Encyclopædia Britannica, kortare än Nordisk Familjebok.

Ett av de första framtidsorden som jag fastnade för var "Coachcoach". Ett ord som betyder "Coach som har till uppgift att coacha exempelvis livscoacher." Fantastiskt ord som verkligen känns relevant i dagens livskris-som-bara-kan-lösas-av-andra-och-då-inte-personer-med-gedigen-utbildning-i-till-exempel-psykologi-samhälle. Är ni med? Om inte, kolla klippen nedan och försök sedan att förneka att coachcoacherna är ett måste för att rädda oss från vår tids vilsna predikanter - coacherna!




Inga kommentarer: