onsdag 12 mars 2008

Sala i omvärlden del 3: Sveriges Chicago?















Svenska Turistföreningens årsbok från 2007 heter Brott och trakt - En kriminell resa genom Sverige. STF beskrev den i ett pressmeddelande på följande sätt:


Brott och Trakt är titeln på Svenska Turistföreningens årsbok 2007. STF går från att vara en traditionell skildrare av natur till en berättare som bryter ny mark och tar fasta på det ökade intresset av brottslig verksamhet. [...] Nästan varje bygd i Sverige har något otrevligt att berätta. Vi rör oss från 1100-tal till nutid, och vi bjuder på spänning från Skåne i söder till Lappland i norr. Ta del av kvinnliga piraters äventyr på Västkusten, bockstensmannens brutala död i Halland, Tumba-Tarzans flykt i Södertörns skogar, Salaligans härjande och miljonkuppen i Vietas. Till det kommer fakta och restips om en mängd ställen.

Kulturnyheterna uppmärksammade årsboken i november förra året och valde precis som STF att lyfta fram min hembygd Sala som exempel ur boken. Citatet ovan visar att det rör sig om Salaligan; vilka under 30-talet spred skräck i Sala-trakterna och lämnade fem lik efter sig innan de haffades. Ligans ledare hette Sigvard Nilsson-Thurneman, där Thurneman var ett anagram på manhunter. Denna Thurneman är idag rikskändis och verkar i vissa ungdomskretsar med nära ankytning till Sala-bygden ha blivit nån slags kultfigur. Till exempel så har en vinylsingel släppts av ett Stockholmsbaserat punkband med rötterna i Sala som valt att kalla sig just Thurneman.











Salaligan var i det svenska 30-talet så hänsynslösa och fruktansvärda, t.ex. så gasade man ihjäl en kvinna i sitt hem med bilavgaser för att endast komma över ett fåtal kronor, att det drogs paralleler till den italienska maffian i USA. Thurneman var Sveriges Al Capone och Sala således Sveriges Chicago.

Just detta om Sala som Sveriges Chicago påpekas i Kulturnyheternas inslag. Om detta är citerat ur boken vet jag ej, men det lär väl vara mycket troligt.

Jag har själv väldigt sällan upplevt lilla charmiga Sala som något jämförbart med världsmetropolen Chicago, som år 2005 uppbringade hela 2.842.518 invånare. Vilket kan jämföras med Sala tätorts 12.118. Frågan är väl om det finns fler kopplingar mellan Sala och Chicago än städernas våldsamma historia?

Och problemen hopar sig om man googlar på "Sveriges Chicago". "Sveriges Chicago" ligger också i Landskrona, Sundbyberg, Södertälje, Borlänge, Mjölby, Sandviken, Göteborg, Eskilstuna, Helsingborg, Rimbo, Malmö, Örebro, Svenljunga, Gävle, Söderhamn, Skövde, Varberg, Arboga, Uppsala, Johannishus samt Vingåker. Borlänge, Malmö och Eskilstuna känns efter all läsning som de städer som i folkmun mest är ansedda att vara just "Sveriges Chicago". Men STF har skrivit det i en bok så därför vinner ändå Sala.


1 kommentar:

Anonym sa...

Fritz är från Chicago. Räcker inte det?