onsdag 5 mars 2008

Sala i omvärlden del 1


Min hemstad Sala känns ibland som en isolerad plats, speciellt när man befinner sig i den. Men med jämna mellanrum så dyker Sala upp även utanför Sala. Det kan handla om nåt hemskt mord (såna sker ofta i Sala), nån nedbränd barnstuga eller nån rappare i melodifestivalen.
Denna blogg kommer rapportera om detta med jämna mellanrum.

Häromdan såg jag långfilmen Halva sanningen (2005) och kände att denna måste omskrivas. Knappast nån höjdarfilm, men den är inspelad i Sala. Minns att morsan var och såg den på Centrumbiografen i Sala. Jag ville se den på bio i Stockholm men den gick bara upp på nån bio i Jakobsberg och det är ju nästan lika långt som till Sala. Filmen floppade i alla fall totalt och ryktena säger att den hade fler besökare i Sala och grannkommunen Heby än i hela övriga Sverige.

Det var en ganska stor film-hajp i Sala när filmen visades där. (Vilket inte minst märks på Curt Hellman, kultur- och fritidschef i kommunen, som framträder och hyllar filmen i extramaterialet på DVD:n). Det som roade och/eller upprörde Sala-borna verkade mest vara att bilar körde mot enkelriktat, att bilar körde i Stadsparken och att platserna i filmerna hängde ihop på ett sätt som de inte gör i verkligheten. När huvudkaraktären går ut från Folkets Park hamnar han vid Måns Ols och kort senare står han och pissar i en damm i Stadsparken. Upprörande!

I övrigt rörde sig karaktärerna stilistiskt vackert kring tågstationen, Stora torget, Fiskartorget.
Tyvärr har jag inte hittat nåt YouTube-klipp, men dock en massa bilder. Två nedan fler här.




Inga kommentarer: