onsdag 4 juli 2012

MUSIK: Norska P3 kallar Todd Terjes "Inspector Norse" för bakgrundsmusik

Alla älskar väl norske producenten och DJn Todd Terje? Och om inte alla älskar Todd Terje så måste väl i alla fall alla älska "Inspector Norse"? Den där låten från EPn Its The Arps (Smalltown Supersound) som nu gör succé i Europa och världen. Och som nyligen fick en fantastisk video, som premiärvisades av Pitchfork:


Men den här kärleken som jag känner för Todd Terje i allmänhet och "Inspector Norse" i synnerhet verkar inte vara så universell som jag trodde. För samtidigt som den t.ex. har fått hög rotation på brittiska BBC så har den inte ens c-listats på norska P3 enligt en artikel i norska Dagsavisen. Och inte nog med det, kanalens musikchef Mats Borch Bugge förklarar att anledningen till detta är att "Inspector Norse" saknar en stark "låtstruktur og melodi" och att låten lämpar sig bättre som "bakgrunnsmusikk til en strandbar eller en butikk" än som radiomusik. Denna dom över "Inspector Norse" föll i programmet "Hallo P3" där lyssnare fick skicka in förslag på låtar som borde spelas mer i P3. Hör Borch Bugges utlåtande här.

Detta har upprört många i norskt musikliv och många har pekat på att norska P3 tidigare haft bl.a. norska Röyksopps stora hit "Eple" (från underbara debutplattan Melody A.M. från 2001) på hög rotation. I artikeln i Dagsavisen intervjuas Todd Terjes producentkollega Prins Thomas som gissar att "Inspector Norse" släppts på ett litet och relativt resurssvagt skivbolag och att detta kan ha betydelse. Todd Terje själv fyller i och Röyksopps "Eple" släpptes tre gånger och det var först när den plockats upp av ett stort skivbolag med stor marknadsföringsbudget som den plockades upp av norska P3. En kritik som Mats Borch Bugge så klart skakar av sig.


Att Norge alltid har varit lite efter är väl ingen hemlighet. Men när de nu sprutar ur sig klubbmusik av allra högsta kvalitet så är det för mig obegripligt hur norska P3 kan resonera på detta sätt, särskilt när de på sin hemsida säger att de "legger vekt på å fremme norske artister". I sammanhanget ska tilläggas att svenska P3 inte heller listat "Inspector Norse" (veckans spellista här). Hade inte min P3-anställde flickvän varit på solsemester på Rhodos hade jag krävt en förklaring. Fortsättning följer i ärendet...

För den som vill ta del av det norska klubb-undret kan jag rekommendera Trädgården i Stockholms "Daytime Sessions" den 17 augusti. Då kommer Todd Terje och Prins Thomas tillsammans med Lindstrøm på besök. Troligen en av sommarens bästa!

Inga kommentarer: