torsdag 31 maj 2012

MUSIK: Alina Devecerski - "Flytta på dig" (video)



Jag tillhör dom som tycker detta är riktigt bra sommarmusik.

Ny punkt på mitt CV: Född på Rock'n'Roll Hospital


Precis som bl.a. Ebbot, Looptroop, The Hives och Gnucci Banana (som idag för övrigt blev bekräftad akt till Galagos bokmässefest i Gbg i höst) är jag född på Västerås BB, av Ebbot kallat för "Rock'n'Roll Hospital". Musikguiden i P3 uppmärksammade detta i ett inslag som du kan höra här

MUSIK: Poor Moon - "Holiday"



Poor Moon består bl.a. av Christian Wargo och Casey Wescott från Fleet Foxes och deras självbetitlade debutalbum släpps 3 september (eller 28 augusti på Sub Pop, där kan man också lasta ned "Holiday"). Läs mer om det hela hos Gaffa.

Bandet har för övrigt tagit sitt namn från denna låt:

MUSIK: Kråkesølv - "Stødig som en bauta"



Kråkesølv - bandet med det enorma samvetet har en ny singel och video ute. 

onsdag 30 maj 2012

MUSIK: Tullycraft spelar in nytt


För fyra timmar sedan dök detta foto upp på Facebook. Med texten: 
After a hiatus that lasted almost three years, Tullycraft has begun the process of recording a new album. It’s been a long time since we’ve recorded a record, so we’re currently trying to remember how to do it. It’s hard for me to imagine how many people will actually be interested in hearing a new Tullycraft album, but I’m sure we’ll have fun making it. More details will follow as the process moves forward. Thanks for listening!
- Sean
Det var nyheten som får mig att stänga iLocket och gå till sängs med mungiporna uppåt. Imorgon ska jag lyssna genom hela Tullycrafts Spotify-katalog. God natt.

MUSIK: M+A - "Paper Planes" (M.I.A. cover)



2010 såg jag en fantastisk konsert med M.I.A.Øyafestivalen i Oslo. Jag blev så till mig att jag uppfann en egen koreografi till "Paper Planes" (kanske hade det också att göra med att det var på den festivalen som jag fick äran att dansa med The Flaming Lips på jätte-stora scenen). Efter konserten har jag dansat min s.k. Paper Planes-dans så fort låten kommit i min väg. För en stund kom denna cover av nämnda låt i min väg. Jag satt helt still. Ingen dans alls. Väldigt skönt. 

M+A är två 20-åringar från Italien som gör precis sån musik. Sån man sitter ner och lyssnar till. Väldigt skönt. Via deras hemsida kan du strömma och lasta både nytt och gammalt. 

Imorgon torsdag spelar jag och Vargpojken plattor på Konstfacks vårfest. Då blir det garanterat lite egenkomponerad koreografi från båset. Med finger-pickadoller och allt!!!

tisdag 29 maj 2012

MUSIK: Acid House Kings - "I Just Called To Say Jag Älskar Dig (SAW remix by Nixon)"

Äntligen är den här. Nixons schlagerdiscopop-remix (SAW=Stock, Aitken, Waterman) av "I Just Called To Say Jag Älskar Dig". Ett av spåren från Acid House Kings' mysiga platta Music Sounds Better With You från förra året. Strömma den här eller på Spotify.

torsdag 24 maj 2012

MUSIK: YAST - "Strangelife"



Ny singel med YAST på gång. Sånt man gillar.

MUSIK: Won + Vit Päls = "Malibu"

 
Skäms lite, den här dängan dök ju upp för över en vecka sedan. Men här har ni min helgs soundtrack i alla fall.

MUSIK: Ny video med The Sound Of Arrows - "Conquest"


Den nya videon med The Sound Of Arrows får mig att minnas två fantastiska konserter. Dels den på vår klubb Oppositionens premiär på Debaser Slussen i vintras och dels den i cirkustältet på Hultsfredsfestivalen förra året. Och nu är det snart dags för Hultsfred igen (14-16/6). Peppen!

MUSIK: Bruce Springsteen - "Rocky Ground"


Dags att vända blad. En ny dag gryr. I'm with you Brosan.

MUSIK: Spinning Jennies - "Hur kan jag va glad?"


En torsdag mitt i privatieringshysterins Stockholm känns Spinning Jennis nya inspelning alldeles förträfflig.

tisdag 22 maj 2012

MUSIK: Still Flyin' släppte nytt


Favoriterna i Still Flyin' släppte i dagarna nya plattan On A Bedroom Wall (OBS att med vinylen medföljer extra låtar). Vilka "medlemmar" som medverkar på detta släpp vet jag inte, men skivan är producerad av Haima Marriott (Architecture In Helsinki), mixad av Wyatt Cusick (Love Is All) och mastrad av Scott Hull (Springsteen, Bowie m.fl.) Plattan har inte släppts på Spotify ännu, men här finns några chanser till förhandslyssning: 





måndag 21 maj 2012

MUSIK: Cocoaunt Groove - "I've Been Following Lonely Roads"

'

Cocoanut Grooves nya 10" EP Colours släpps på Fraction Discs 25/5. 2 juni spelar de tillsammans med Ring Snuten! på popklubben So Unbeliavable (som gästade Club King Kong i april) Southsides källare.  

MUSIK: Mirel Wagner - "Joe"



Ett av de bästa minnen från förra årets Flow festival i Helsingfors var Mirel Wagners vacker avskalade konsert. Och nu verkar hon ha slagit på bred front. Det gillar jag. Lyssna på hennes fantastiska debut från förra året på Spotify:

onsdag 16 maj 2012

MUSIK: Nord & Syd - "Min arm"


Ny video med bästa Nord & Syd. I sommar gästar de oss på Club King Kong på Södra teatern den 4 juli (fri entré). Så här har vi beskrivit dem:
Nord & Syd kommer från Östersund, Duved, Töre och Kiruna och är superpopgruppen med erfarenheter från banden Laakso, Vapnet, Holy Madre, Penny Century och Ironville. Singeln ”Men åh” släpptes i februari och till hösten kommer ett efterlängtat album att släppas på Hybris.
Hela vårat sommarprogram kan du se i högerspalten eller här. Nord & Syd spelar dessutom på Debaser Slussen i juni tillsammans med Popterror.

Vi ses överallt hela tiden! Hej då!

MUSIK: Kindness - "House"



Fan vad jag tycker Kindness är bra. Lyssna på plattan World, You Need A Change Of Mind så fattar du vad jag menar.

MUSIK: The Wedding Present till Stockholm (och Anders Eldeman till Norrköping)


Slår på datorn och möts av ett mail från Luger som informerar att The Wedding Present kommer till Stockholm och Debaser Slussen den 28 september för att framföra albumet "Seamonsters" från 1991. Äntligen får jag se dem live. (De spelar även på Debaser Malmö 29/9.)


Kruxet är bara att dagen efter, min födelsedag den 29/9, så gästar Anders Eldeman och hans Melodikryss Norrköping. Blir till att ta tidiga tåget...

tisdag 15 maj 2012

FILM: Åsa Linderborgs "Mig äger ingen" blir långfilm


Läser på SVTs webb att en av mina favoritböcker Mig äger ingen av Åsa Linderborg ska bli långfilm. Det glädjer mig mycket och jag kommer ägna resten av dagen åt att fantisera om vilka skådespelare jag skulle casta för rollerna. Kanske återkommer jag i ärendet.

SPORT/MUSIK: Fler klipp med Love Antell, Magnus Carlson, Lalla Hansson m.fl. från Bajen Aid #2.

Ytterligare ett klipp från söndagens Bajen Aid-gala (som jag tidigare skrivit om här). Här framför bästa Love Antell Florence Valentin-låtarna "Upp på sociala, ner på systemet" samt "Pokerkväll i Vårby gård". Läs även Bara Bajens krönikör hylla söndagsarrangemanget i allmänhet och Loves spelning i synnerhet här.


Och här ett klipp med "Gatorna tillhör oss" - titelspåret från debuten som soloartist.


Magnus Carlson och Weeping Williows framför "Platsen i mitt hjärta":


Sofia Karlsson och Tomas Andersson Wij framför den omskrivna nya versionen av Kentas "Just idag är jag stark":


Och avslutningsvis ett klipp där gamla hjälten Lalla Hansson framför klassikern "Bajen va namnet":


Forza Bajen!

måndag 14 maj 2012

MUSIK: Erik de Vahl - "Ur dina händer"

Idag är det inte bara 100 år sedan Strindberg dog, det är också 81 dagar sedan skotten i Ådalen föll. Min vän och idol Erik de Vahl använde nyligen en gammal propagandafilm från Röda hjälpen för att illustrera låten "Ur mina händer". Så här blev det vackra resultatet:



På sin Facebook-sida skriver de Vahl idag att han länge trodde "att låten handlade om socialdemokratin, men det för den alltså inte." Låten finns hur som helst med på årets finaste skiva Spring 2012 (finns även på Soundcloud). På edvleaks finns spåren som inte kom med på skivan. 

Och jag sitter på en buss mot de Vahls hemstad Göteborg och det spöregnar utanför Borås. Klassiker.

SPORT/MUSIK: Magnus Carlson, Love Antell m.fl. på Bajen Aid #2


Igår gick den andra Bajen Aid-galan av stapeln. Jag var tyvärr upptagen med annat och missade möjligheten att tillsammans med ett nästintill proppfullt Debaser Medis på stor duk få beskåda Bajen tvåla dit Värnamo och att se och lyssna till en stjärnkavalkad utan dess like hylla de grön-vita färgerna. Uppträdde gjorde bl.a. Petter, RusiakPee Wee, Weeping Willows, Love Antell, Sofia KarlssonTomas Andersson Wij, Lalla Hansson (!), Mats Ronander och Johan Johansson. Höjdpunkterna lär ha varit många (enl. bla Gustav Gelin och Hammarbys officiella). Bl.a. Lallas "Bajen var namnet" med supporterkör som svarade "Olé, Olé, Olé, Olé - Lalla, Lalla!", en ny version av Kentas "Just idag är jag stark" signerad Karlsson & Wij och mycket, mycket mer. Här kommer i alla fall ett hårresande (på ett bra sätt) exempel. Weeping Willows framför sin "Vårsång" förstärkta av Stephen Simmonds, Love Antell och Mats Ronander:



Vackert. Under min paus från bloggandet kom ju Magnus Carlsons låt "Platsen i mitt hjärta" om Hammarby i allmänhet och Söderstadion i synnerhet. En fantastisk fotbollslåt förpackad i bästa brittpop-förpackning. Den framfördes också igår så jag passar på att stoppa in den här också:



Fyller även på med filmen till kampanjen om sista året på Södestadion med samma namn som Carlsons låt; "Platsen i mitt hjärta". I vimlet av Bajen-profiler syns bl.a. min gamla kund och en av Bajens bästa backar genom tiderna Klasse Johansson.

MUSIK: Hyper Heart - "Eris"

För typ hundra år sen så hade mina Club King Kong-kollegor A&A (som de då kallade sig) en klubb på Bonden som hette Downtown. Jag hängde där och tvingade dem att låta mig vara med att styra upp det som komma skulle - och det gick ju bra. På den tiden hette vårt favoritband Junior Station och drömmen var en spelning med dem. Jag tror inte det blev nån, kanske har jag glömt. Men Junior Station har oavbrutet ynglat av sig nya band de senaste hundra åren som vi sett på King Kong, bl.a. Everyday Sensations, Prins Eugen, Raketen! Och nu har ett nytt band med medlemmar från Junior Station sett dagens ljus. Idag släpptes Hyper Hearts debutsingel "Eris". Bloggaren och vännen Jerry Boman uppfann i samband med detta genren "eurodanceindie". Så här låter det i alla fall, den 14 maj 2012:

fredag 11 maj 2012

ETT ÅR SEDAN: Gbg Vs Sthlm

För ett år sedan var jag bakful efter Aveny-festande efter El-fack. Jag promenerade runt i Göteborg och träffade bl.a. en mycket trevlig teaterproducent och såg en mysig barnkonsert på Järntorget. Sen tog jag tåget hem. Träffade Jenny och gick på jubileumsfesten för Almstriden i Kungsan där bl.a. Jan Hammarlund spelade. Sen avslutade vi kvällen på Debaser med en massa goda vänner. Bildbevis:








torsdag 10 maj 2012

MUSIK: Örnsberg - "Precis som jag"


Jag hintade i ett inlägg i förra veckan att jag lyssnade på låten "Precis som jag" med Örnsbergs. Nu finns den tillgänglig för allmänheten. Den är för jävla bra. 'nuff said.

ETT ÅR SEDAN: El-fack i Göteborg

För ett år sedan for jag till Göteborg för att gå på El-fack. Det var trevligt att bo på hotell och dricka bjudöl hela dagen. I montern som min dåvarande arbetsgivare hade på mässan fanns skyltmaterial med en hylla fotad i butiken där jag ansvarade för el-avdelingen. Stort. Bildbevis:






MUSIK/TEATER/DANS: Honningbarna till Stockholms kulturfestival + andra godbitar ur programmet


Idag släpptes första programpunkterna till Stockholms Kulturfestival och jag kunde släppa tanken på att inom det närmsta försöka boka in Honningbarna (som jag skrev om här tidigare idag) till Stockholm. De spelar nämligen på festivalen, lördagen den 18 augusti närmare bestämt. På scenen Studion i Kulturhuset. Gött.

Andra höjdpunkter ur festivalprogrammet är bl.a:

MUSIK: Fagersta leverar - Ny video med The Hives



Idolerna från grannkommun är tillbaka. Nya plattan Lex Hives släpps 5 juni. Några få dagar senare spelar de på Millencolins 20-årskalas-festival i Örebro. Jag tror bestämt mitt tonårsjag bestämt sig för att jag ska åka dit.

MUSIK: Here We Go Magic - "How Do I Know"



Ett litet torsdagstips är nya singeln "How Do I Know" från Here We Go Magics nya platta A Different Ship som släpptes av Secretly Canadian i tisdags. I augusti spelar de på Øya-festivalen. Usch, vad jag längtar dit. 

MUSIK: Radiodokumentär om Honningbarna


Norska P3s Trine Sollie har gjort en dokumentär med titeln Brothers of Rock om det unga, politiska punkbandet Honningbarna. Bandet som gjort kometkarriär i Norge med mängder av hyllningar och utmärkelser men som i januari förlorade sin trummis i en trafikolycka (läs om det här). Det ledde till att bandet ställde in en rad spelningar (bl.a. en på Debaser i Stockholm). Men till by:larm-festivalen i Oslo var de tillbaka och spelar nu vidare för att hylla den framlidne Anders Askildsen Eikås. I lördags spelade de t.ex. på Popadelica-festivalen i Huskvarna:

'

Låten Våkn opp! finns med på bandets självbetitlade EP från 2010.

onsdag 9 maj 2012

MUSIK: The Magnetic Fields - "Quick!"



Nytt singelspår från plattan Love At The Bottom Of The Sea från tidigare i år. På lördag spelar de i Stockholm. Kanske borde man gå ändå...

CLUB KING KONG: Releasefest för Stormaktens nya platta "Skitliv" ikväll


Ikväll är det åter dags för Club King Kong på Södra teatern. Denna gång fixar vi släppfest för Stormaktens nya album Skitliv som träffande nog släpps just idag. Så här står det skrivet:
Club King Kong och Birds Will Sing For You presenterar stolt: 
Stormakten började som en duo för ett drygt år sedan, gjorde sin livedebut som förband till Kriget och har sedan dess blivit större i sinnet och fler till antalet, och har med sin storslagna/sköra/trasiga synthpop blivit ett givet inslag på den stockholmska livescenen. 
Stormakten består av fyra synnerligen dåliga förlorare som vägrar att ge upp tron på något stort och vackert. Debutalbumet ges ut av etiketten Diapazam och släpps samma dag som releasefesten på Södra Bar. "Skitliv" är en till lika delar hoppfull som förtvivlad historia om kärlek och andra plågor. Om Lana Del Rey kallar sig Hollywood-sadcore är Stormakten Högdalen-sadcore. 
Under vintern släpptes Stormaktens första singel, ”Jag hör bara ditt hjärta slå” - en storslagen förlust-hymn – där bandet gästades av ingen mindre än Birgitta Linder från Le Muhr
Facebook-event hittar du här och här.

Plattan finns att strömma/köpa på bandcamp och Spotify:

De har åkt båt med Stockholm Boat Sessions i dagarna också:



Och om ni undrar hur arbetet med skivomslaget tog sin början kan ni kolla in det här:



ETT ÅR SEDAN: BP-Bajen 1-0

Nytt inslag i bloggen. Mitt fotoarkiv berättar vad jag gjorde för ett år sedan. Den 9 maj 2011 åkte jag tunnelbana med familjen Möckel och Bank-Johan till Västerort och såg Bajen torska mot Brommapojkarna med 1-0 efter ett självmål av Monday James. Bildbevis:






MUSIK: Azure Blue hintar inför framtiden och fyller år


Idag fyller Mr Azure Blue; Tobias Isaksson år. Det firar jag med att posta den demo-inspelning han släppte igår för att hinta soundet till kommande platta. Grattis!


Passar även på att posta Jerry Bomans Azure Blue-klipp från Hultsfredsfestivalens förfest på Strand för någon vecka sedan.


Klicka här för att se fler klipp med bl.a. Club King Kong-bekantingar som Navet, Avtalet och de Montevert.

MUSIK: Äntligen nytt med Avtalet



Äntligen är är Avtalet tillbaka med nytt material. Nytt härligt skramligt argt punkigt Noiceigt popmaterial. Jag har haft äran att höra några av de nya låtarna live på dels den stödfest för Etiopiensvenskarna Martin och Johan som Club King Kong ordnade på Södra teatern för en dryg månad sedan (som också gästades av Love Antell, Kajsa Grytt och SvMK) och på en tillbakalutad första maj-spelning i förra veckan. Men idag släpps den andra skivan Ännu mera hat (strömma/downloada nedan eller på Spotify) och med den singeln "Hjärtat slår" med tillhörande video. Att jag ens nämner Avtalet här är faktiskt ett stort och tydligt tecken på hur mycket jag uppskattar deras musik - då sångaren/gitarristen Aron har knäckt två reveben på mig och dessutom spenderar sina dagar med att avlönad recensera Angry birds-godis. Killen måste vara proppfull av hat... Gött!

Videon till "Hjärtat slår" är filmad och regisserad av Nils Cromnow.

tisdag 8 maj 2012

MUSIK: Making Marks spelar mylittlepony-cover i Italien

My Little Pony blev som bekant mylittlepony som nu har blivit Making Marks (läs om det här). Nu har de nyligen kommit hem från sin första turné. Nedan är ett klipp med gamla My Little Pony-låten "Stars" från deras debutalbum Think Too Much (Spoon Train, 2008).


Kan ju passa på att gratulera basisten Marie Sneve Martinussen som i helgen blev vald till nestleder (vice partiledare) i norska partiet Rødt och sångaren Ola Innset som idag lämnade in sin masteroppgave om 271 657 tecken (med mellanrum) och 378 noter.

TEATER: "Ett drömspel" på Stockholms stadsteater.

Jag skickade just iväg en recension av Stockholms stadsteaters grymma uppsättning av Strindbergs Ett drömspel i regi av Backa Teaters Mattias Andersson till veckans nummer av Proletären. Läs den på kultursidorna från torsdag och få svaret på om det är synd om människorna. 

MUSIK: Paul Simon får Polarpriset

Jag säger bara "yes alltså".

måndag 7 maj 2012

MUSIK: Lars Vaular & Sondre Lerche - "Øyene Lukket"

Gulligt samarbete mellan två av Norges större. Har inte riktigt satt mig in i texten ännu, men alla låtar som handlar om dålig stämning gillar man ju på ett eller annat sätt. Fint är det i alla fall.



Låten finns på Spotify. Och på limiterad sjua. 

MUSIK: Vulkano - "Choir Of Wolves"

Ur askorna från det hyllade (och i mina öron överskattade) Those Dancing Days reser sig Vulkano. Jag såg dem på Fritz's Corners julfest förra året och blev hänförd. Nu har första singeln kommit och jag antar att det är en platta på gång. På fredag spelar de hos Klubb Lottarox på Debaser Medis tillsammans med bl.a. Bring Me The Fucking Riot...Man (vars manifest och platta jag tipsade om här om dagen). Dessutom träffar man också gullegrisarna SvMK i DJ-båset. Jävla fin kväll alltså.

MUSIK: Strömma Beach Houses nya platta "Bloom" hos Gimme Indie


Drömska pop-duon Beach House nya platta Bloom släpps i Europa 14 maj på Bella Union. Redan nu kan man dock strömma den hos bästa Gimme Indie. Det är fint. 

MUSIK: Camera Obscura i Yo Gabba Gabba

Jag har skrivit om det US-amerikanska barnprogrammet Yo Gabba Gabba förr. Programmet som blandar pedagogik, vuxna i hiskeliga dräkter och indieband. Nu fick jag reda på att Camera Obscura spelat in för programmet, precis som bl.a. Devo, Ladytron, I'm From Barcelona, Datarock, Of Montreal, Band of Horses, The Flaming Lips, Dean & Britta, Chairlift, Weezer, The Shins, The Ting Tings, The Roots och Cornelius gjort tidigare. Och Elijah Wood förstås.



Camera Obscura på Popaganda-festivalen 2009. Foto: jag.

fredag 4 maj 2012

MUSIKHISTORIA: Nanne Grönvalls öron från 1998

Idag besökte jag Sveriges Radio i Norrköping. Jag hängde runt, drack kaffe, hjälpte till med att göra en spellista med bob hunds bästa låtar och slutligen hade jag glädjen att få ta en titt på de konstgjorda Spock-öron som Nanne Grönvall hade på sig i Melodifestivalen 1998. Ett lyckat besök således!




Dessutom har jag under detta Norrköpings-besök sett en fin skylt, en fin tjej och en fin bil:





MUSIK: Icona Pop - "I Love It"


MUSIK: Bring Me The Fucking Riot...Man har misslyckats

Trotjänarna Bring Me The Fucking Riot...Man har efter tio år insett att de misslyckats. Se deras film Manifestet nedan för att förstå bättre. Det är viktigt!


Sen strömmar ni skiten ur datorerna med plattan Solidarity Died And So Did We.

MUSIK: Nytt med The School



The Schools andra album Reading Too Much Into Things Like Everything släpps på spanska Elefant Records den 14 maj. Det är ju pepp. 

torsdag 3 maj 2012

MUSIK: Nytt med Speedmarket Avenue


Efter en ganska lång tystnad är Speedmarket Avenue äntligen tillbaka med full kraft. Ny skiva på g hos spanska Elefant Records och den 17/5 spelar de live på NYC Popfest.



MUSIKHISTORIA: France Gall - "Computer Nr 3"

Schlagerfinalen närmar sig och jag fick lite bloggfeeling även för France Galls gamla datordänga.



Tipstack till Sunkit

MUSIK: Vasas flora och fauna - "Nog var han en vän"


Club King Kong-bekantingarna Mattias Björkas (från Cats on Fire) och Iiris Viljanen (Iiris Viljanen Trio/Cats on Fire) har gjort en låt ihop, en finlandssvensk version av Cats on Fire-låten "1914 and Beyond". De kallar sig Vasas flora och fauna och låten heter "Nog var han en vän". Den är så jävla fin så jag fick min blogglust tillbaka. 


Heja!!!

PS. Efter i playlisten på min dator kommer ett nytt spår med Örnsberg. En fantastisk ballad med arbetsnamnet "Precis som jag". Men den karamellen suger jag själv på ett tag till. DS.